Kako biti svjestan i prisutan na poslu

Prakticirati mindfulness možete u svakom trenutku pa čak i na radnom mjestu. Svakodnevnim vježbama koje nas povezuju s tijelom kao što su svjesno disanje ili svjesno kretanje osnažujemo prisutnost u sadašnjem trenutku, a prisutnost djeluje kao sidro u olujnim situacijama. 

Slobodno isprobajte neke od sljedećih vježbi koje odgovaraju vama i vašem radnom mjestu. 

Svjesno disanje 

Sjednite uspravno, stopala su na podu i ruke u krilu.  Zatvorite oči. Dišite. Dok udišete fokusirajte se na zrak koji ulazi, primijetite gdje ga najviše osjetite. Dok izdišete fokusirajte se na zrak koji izlazi. Osvijestite svoje disanje, osvijestite kako zrak ulazi i izlazi. Nekoliko puta ponovite. Ako dođu misli i ometaju vam fokus, to je ok. Misli to rade. No vi samo polako vratite fokus na disanje. Kada ste spremni, polako otvorite oči. Vježbu možete raditi više puta tijekom dana. Oči mogu biti i otvorene, ali pogleda fiksiranog u pod ispred vas.

Svjesno ispijanje kave

Sjednite sami i u tišini svjesno ispijajte kavu ili čaj. Prvo primijetite šalicu u kojoj se nalazi, primite ju u ruku i osjetite dodir na koži, zatim pomirišite kavu/čaj te osvijestite kako miris djeluje na vaše tijelo. Primijetite boju i gustoću napitka. Zatim uzmite gutljaj, svjesno i polako uživajte u okusu i mirisu. Prisutni ste u svom iskustvu. Povezani ste sa svojim tijelom. Um je smiren i dopušta vam ovaj trenutak uživanja u šalici kave. Ipak i um voli kavu 🙂 ili čaj

Svjesno hodanje 

Dok hodate prema autu ili toaletu, fokusirajte se na ono što trenutno radite, a to je hodanje. Samo svjesno hodajte. Primijetite sve dijelove tijela koji sudjeluju u hodanju. Osvijestite dodir cipele i podloge, osjetite kako se odjeća njiše, obratite pažnju na disanje, osvijestite kako tijelo prolazi kroz zračni prostor. Pomicanje ruku, savijanje koljena, Probajte primijetiti što više detalja. Kao da gledate usporeni film svojeg hodanja. Pritom dišite 🙂

Svjesno promatranje interijera

Promotrite svoje radno mjesto i prostoriju u kojoj sjedite kao da je vidite prvi put. Primijetite vrstu i boju poda, osvijestite kakvi su zidovi i što je na njima, primijetite namještaj i opremu. Osvijestite druge ljude. Primijetite kako su obučeni, kakvo im je držanje tijela, a kakav izraz lica. Primijetite svoj radni stol i osjetite ga pod rukama. Budite prisutni u svojoj stolici i osjetite dodir naslona na leđima. Udahnite i izdahnite te krenite s poslom.

Obratite pažnju kako se osjećate prije i poslije pojedine vježbe te ju ponavljajte barem 7 dana prije nego donesete zaključak je li funkcionira ili ne. 

Svakodnevna svjesnost i prisutnost je prvi korak prema životu s manje stresa.

Vidimo se:)

Lana Horvat Dmitrović,

antistres&mindfulness edukatorica

📌 Želite li vratiti osmijeh na lica vaših zaposlenika, zajedno iskusite nezaboravni grupni program za firme  Mindfulness na radnom mjestu. Prijave na  info@teach2heal.com.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)