Stres na radnom mjestu – što kažu istraživanja?

Istraživanje pod nazivom Mental Health at Work – Managers and Money koje je proveo The Workforce Institute (UKG) krajem 2022. godine na 3400 ispitanika iz 10 zemalja pokazuje da je 40% zaposlenika stalno ili često pod stresom zbog posla. 

Nadalje, zaposlenici smatraju da menadžeri utječu na njihovo mentalno zdravlje u jednakoj mjeri kao životni partneri (69%), a više nego doktori (51%) ili psihoterapeuti (41%).

Također, 78% zaposlenika kažu da stres negativno utječe na njihovu produktivnost. Nadalje, stres povezan s poslom negativno utječe i na privatni život zaposlenika (71%), sveukupnu dobrobit (64%) i međuljudske odnose (62%).

Jedna trećina zaposlenika smatra da menadžeri nisu svjesni svojeg utjecaja na dobrobit članova tima te bi ih 70% željelo da njihova firma i menadžeri rade više na području mentalnog zdravlja zaposlenika. Nadalje, istraživanje je također pokazalo da bi dvije trećina zaposlenika radije izabrala posao s manjom plaćom u firmi koja više podržava njihovu mentalnu dobrobit.

Važno je napomenuti da su menadžeri nešto češće pod stresom od ostalih zaposlenika, a njih 25% često ili čak stalno osjećaju simptome izgaranja na poslu. Također, 40% ljudi na top menadžerskim pozicijama kažu da je vjerojatno da će unutar jedne godine dati otkaz zbog stresa povezanog s poslom.

Stanite na trenutak-dva!

Je li se samo meni čini da je došlo vrijeme da firme preuzmu inicijativu i stresu kaže STOP?

Stres zaposlenika je izazov koji je rješiv ako se firme odluče njime pozabaviti i poduzimati potrebne korake. Prvi korak je odlučiti da je došlo vrijeme za promjene!

Došlo je vrijeme da poslodavci preuzmu odgovornost i pruže podršku svojim menadžerima i zaposlenicima da se lakše oslobode okova stresa te ponovno slobodno uživaju u svom poslu i privatnom životu!

Vidimo se 😉

Lana Horvat Dmitrović,

antistres&mindfulness edukatorica

📌 Pomognite svojim zaposlenicima i menadžerima da se oslobode okova stresa, budu produktivniji, kvalitetnije komuniciraju i više uživaju u poslu te prestanu trošiti vrijeme i energiju na STRES.

📌 Želite li pomoći svojoj firmi da stresu kaže STOP, rezervirajte  program Mindfulness na radnom mjestu, praktičan i opuštajući program na putu do života bez stresa. Prijave na  info@teach2heal.com.hr.

Ostale članke potražite na Blogu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)