9 načina kako smanjiti stres na poslu

Što sve poslodavac može učiniti po pitanju stresa na radnom mjestu? Jesu li poslodavci spremni učiniti prvi korak prema dobrobit svojih zaposlenika? 

Danas smo svi svjesni izazova koji predstavlja stres na radnom mjestu te koliko on utječe na kvalitetu života svakoga od nas. No unatoč tome, u većini se firmi ništa ne poduzima po tom pitanju. 

Nekako sam dobila dojam da poslodavci nisu niti svjesni što sve mogu poduzeti da se količina stresa u firmi smanji na najmanju moguću mjeru pa evo nekoliko prijedloga:

  1. Identificirati u kojoj mjeri je stres prisutan u svakodnevnom poslovanju, utječe li na poslovanje te kako se zaposlenici i menadžeri nose sa stresnim situacijama.
  2. Provesti otvorenu i konstruktivnu komunikaciju o pitanjima koja uzrokuju stres na radnom mjestu te implementirati rješenja u sklopu poslovnog procesa.
  3. Pružiti zaposlenicima i menadžerima mogućnosti razvijanja antistresnih i komunikacijskih vještina.
  4. Njegovati svjesnu komunikaciju kroz koju će se uvažavati različite potrebe menadžera i zaposlenika.
  5. Osigurati prostor za svakodnevno opuštanje ili svjesni predah.
  6. Kontinuirano se brinuti za ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenika i menadžera.
  7. Osvijestiti poveznicu između stresa i change menadžmenta odnosno osvijestiti na koji način promjene utječu na ljude i izazivaju im stres.
  8. Poslodavci mogu razvijati vlastitu otpornost na stres kako bi mogli više uživati u svom poslu. 
  9. Poslodavci mogu svjesno slušati sebe, svoje menadžere i zaposlenike, strpljivo, s empatijom i bez prosuđivanja.

Dakle, poslodavci mogu napraviti konkretne korake kako bi oslobodili svoju firmu okova stresa te joj omogućili da diše punim plućima. Pitanje je samo znaju li kako i trebaju li pomoć?

Vidimo se 😉

Lana Horvat Dmitrović,

antistres & mindfulness edukatorica

Poslodavcima i zaposlenicima pomažem da se oslobode OKOVA STRESA na praktičan, opuštajući i zabavan način. Želite li pomoći svojim zaposlenicima da stresu kažu STOP, prijavite se na program Mindfulness kao antistres. Prijave:info@teach2heal.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)