Ravnoteža između privatnog i poslovnog života

Jeste li se ikada zapitali što se sve krije iza ravnoteže između privatnog i poslovnog života? Kako izgleda ta tajanstvena ravnoteža? Kako se do nje dolazi? Što voli, a što ne?

Ovih dana puno razmišljam o spomenutoj ravnoteži i putevima koji vode do nje. Naravno, ovisno o okolnostima vezanim uz posao i privatni život, putovanja prema njoj mogu izgledati potpuno drugačije. No postoje neki zajednički granični prijelazi na kojima ćete morati zastati.

Vremensko-prostorna granica u vama

Pitanje ravnoteže je uvijek povezano s dobro postavljenim granicama koje možemo podijeliti na vanjske i unutarnje. Vanjske granice su vremenske i prostorne odnosno radite li neprestano van radnog vremena i/ili kod kuće. Njih ste vjerojatno svjesni i nadam se da ih uspijevate svakodnevno održavati kroz postavljanje granica, samoorganizaciju i samodisciplinu. Pogotovo ako radite od kuće.

No postoje i unutarnje granice koje su vezane uz sve misli, emocije i ponašanja koja često nesvjesno ulijevamo iz poslovnog u privatni život, a ponekad i obratno. 

Ravnoteža je poremećena ako za vrijeme privatnog života niste prisutni nego ste i dalje glavom na poslu. Samo vrtite situacije koje su se dogodile ili obaveze koje vas čekaju sutra te ih ne možete pustiti.

Npr. dijete vam prepričava svoj dan u školi, a vi klimate glavom, a ustvari razmišljate o poslu i ne slušate. Dijete zaključuje da vas ne zanima i prestane dijeliti. 

To su znakovi da ste nesvjesni odnosno na automatskom pilotu kada dođete s posla. Ako imate taj problem, istražite što možete učiniti na putu između posla i kuće kako bi bili prisutniji u svom privatnom životu. 

Npr, na kraju radnog vremena isprobajte neke mindfulness vježbe za vraćanje u sada i ovdje, kao što su svjesno disanje, svjesno jedenje ili svjesno kretanje. Ili ubacite neku fizičku aktivnost koja će vam pomoći izbaciti posao iz uma i tijela.

Stresna granica u vama

Nakon stresnog dana na poslu obično ste u grču te stres ostaje zarobljen u vama, vašem tijelu, mislima, emocijama i ponašanju ako ništa ne učinite da se on oslobodi. Jeste li primijetili kako baš kada ste pod stresom na poslu situacija kod kuće isto eskalira? Pitate li se ikada zašto?

Npr. neki kolega vas naljuti na poslu i prešutite to iako ste ljuti. Dođete doma i iskoristite prvu priliku da svoju ljutnju izbacite u situaciji koja vas možda inače ne bi naljutila, ali sada je poslužila kao ispušni ventil. 

Ako često koristite ispušne ventile kod kuće, svjesno promijenite taj način izbacivanja stresa iz tijela te potražite neke druge ventile : trčite oko zgrade, vičite u autu, otiđite u teretanu nakon posla, igrajte tenis, plešite, … Učinite što treba kako ne bi prelijevali stres s posla u obiteljski život koji bi trebao biti opuštajući i regenerirajući dio dana.

Kada su mi djeca bila mala, odlazak u vrtić mi je bio najstresniji dio dana. Uvela sam si pauzu za resetiranje od 10 minuta između vrtića i odlaska na posao kako se taj stres ne bi prelio na ostatak dana. Toplo preporučujem, to mi je bio spas. ❤️

A pjevanje u autu u popodnevnoj koloni preko srednjeg mosta da ni ne spominjem. Da, to sam bila ja 😂

Granica između vas i drugih

Često u želji da postignete ravnotežu između posla i obitelji cijelo vrijeme samo zadovoljavate tuđe potrebe, bilo poslodavca i klijenata bilo članova obitelji. Uđete u žrvanj i mogu proći godine dok ne shvatite kako nemate više vremena za sebe. Jednostavno izgubite sebe jureći između posla i kuće. Ganjate neka fantomska moranja i ne pitate se više što želite i trebate! 

Svima je potreban prostor i vrijeme u kojima ste sami sa sobom, vrijeme u kojem slušate sebe i zadovoljavate svoje želje i potrebe. Vrijeme u kojem se brinete za sebe i tako razvijate svoju otpornost na stres. Vaše vrijeme koje se krije I Z M E Đ U obiteljskog i poslovnog života.

Istražite sve raspoložive trenutke koje vam izgledaju kao gubljenje vremena i okrenite ih u svoju korist. Čekanje u redu, vožnja na posao, dosadan sastanak, razvažanje djece po aktivnostima, …  Žao mi je što nisam zapisala koliko sam knjiga pročitala za vrijeme kćerine gimnastike i plesa 🙂

Od kada intenzivno istražujem i njegujem prostor i vrijeme između poslovnog i obiteljskog života, tajanstvena ravnoteža mi polako otkriva svoje draži kroz mir i zadovoljstvo u meni i oko mene. 

Vidimo se 😉

Lana Horvat Dmitrović, 

antistres & mindfulness edukatorica

📌 Poslodavcima i zaposlenicima pomažem razviti antistresne vještine te poboljšati ravnotežu između privatnog i poslovnog života kroz edukativne i zabavne radionice.

📌 Rezervirajte BESPLATNU probnu radionicu od 30 minuta kako biste na vlastitoj koži osjetili neke od benefita programa koji očekuju vaše zaposlenike. Prijave: info@teach2heal.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)